14.11.2013 INews: Изкушаваме китайците с родни вина и деликатеси

Наши компании се презентираха на едно от най-големите изложения в света

25 български компании презентираха родни марки вино и храни на едно от най-големите световни изложения в Китай – Pro Wine China 2013 и FHC China 2013. На панаира бяха показани различни марки български вина, сладкарски и макаронени изделия, мед, пуканки, лютеница, вафли и др.

“Очакваме да запознаем българските фирми със спецификата на китайския пазар, да ги срещнем с дистрибутори и вносители”, обясни за  iNews Светла Запрянова от Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия. Българското участие на подобно изложение е изключително важно, защото китайският пазар е много голям, а 70% от вината в него се внасят от Франция, коментира Любомир Димитров от Служба по търговско-икономическите въпроси в Китай.

Според него България може да пробие само ако се промени тази представа, а това може да стане само чрез участия в подобни изложения.

“Трябва да променим тази представа, защото китаецът свързва стоката червено вино с Франция. Можем да се наложим само чрез участие, участие и пак участие”, каза Любомир Димитров.

12 от българските компании участваха по линия на Европейския съюз, по проект “Насърчаване интернационализацията на българските предприятия”, който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, чийто бенефициент е Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия.

Изложението Pro Wine China 2013 се провежда за първи път в Шанхай. Негов домакин досега е бил немският град Дюселдорф.

Това е най-голямото изложение в света в областта на виното и спиртните напитки.

Форумът дава възможност на международните и местните производители на вина и алкохолни напитки да реализират добри продажби в сектора, да осъществят добра платформа за търговия и възможности за осъществяване на продуктивни бизнес контакти.

Ивелина Георгиева
Страницата е редактирана последно на: 20.11.2013

Сигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни: