Двустранни бизнес срещи и конкретни договорености – първоначални резултати от българската бизнес делегация в Катар

Представителите на 31 български компании придружиха Президента на Република България Росен Плевнелиев по време на неговата визита в Катар в периода 10-12 март 2014 г. В състава на бизнес делегацията, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), бяха включени фирми от секторите енергийна ефективност и възобновяеми източници, вятърни електроцентрали, телекомуникации и мрежово обслужване, фотоволтаични системи, мебели и дървообработване, оптични компоненти, хранително-вкусова промишленост, информационни и компютърни технологии, селско стопанство.

     

В рамките на бизнес форума в Доха бяха представени възможности за инвестиции в България и проведени редица срещи между представители на български и катарски компании. Специално за домакините беше проведена дегустация на наши традиционни хранителни продукти: сирене, кашкавал, прясно мляко, натурални сокове, изворна вода, сладка, мед и др.

Програмата на бизнес делегацията беше организирана с оглед секторната насоченост на българските фирми: храни и напитки, строителство и мебелна промишленост, енергетика и възобновяеми източници.

    

Българските фирми от ХВП и селскостопански производители участваха в срещата между Росен Плевнелиев и Насер ал Хаджери, председател на „Хасад Фууд”, водеща държавна компания за внос на хранителни продукти. За представителите на компании от секторите строителство, производство на мебели и обзавеждане, вътрешен интериор и дизайн бяха организирани срещи с ръководството на Катари диар, държавен инвестиционен фонд. Министърът на енергетиката и икономиката на Катар Мухамад Ал Сада проведе среща с българските фирми от енергийния сектор, телекомуникации и мрежово обслужване. Представителите на ИКТ компании обсъдиха възможности за сътрудничество с Фондация „Катар”.

По време на посещението се подписа договор за износ на изворна вода за Катар. Чуждестранните партньори проявиха интерес и към дейността на новаторска българска компания, предлагаща почистване на коли без вода.

Особено внимание по време на визитата беше отделено на представителите на българското овцевъдство. Понастоящем Катар внася агнешко месо само от Австралия, обаче беше заявено желание за внос и от България. Подписването на първите договори за износ на агнешко и на пилешко месо се очаква още в близките месеци. През месец май предстои делегация от Катар да посети страната ни, като в програмата й ще бъде включено и създаването на съвместна българо-катарска компания за износ на агнешко месо за арабската страна.
Страницата е редактирана последно на: 14.03.2014Сигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни: