Българо-китайски бизнес форум се проведе в София

Представителите на над 70 български компании и браншови организации проведоха бизнес срещи с партньори от китайската провинция Фудзиен по време на форум в София, организиран на 25 август т.г. от Министерството на икономиката и енергетиката, Посолството на Китайската народна република, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Бюрото за външно-икономическите връзки на провинция Фудзиен.

„Посещението на делегацията от китайската провинция Фудзиен в страната ни е отлична възможност за българския бизнес да представи предимствата и качествата на родните производства, позиционирайки ги на пазара на втората икономика в света с над 1 милиард и 300 милиона потребители”, подчерта заместник-министър Ирена Младенова на откриването на форума.

Главният секретар на ИАНМСП Милена Христова в приветственото си слово до участниците акцентира върху подкрепата, която Агенцията оказва на българските фирми за развитието на експорта и намирането на нови пазарни ниши. Сред важните инструменти в това направление са национални участия на международни панаири и специализирани изложби, търговски мисии в чужбина и бизнес форуми. През последната година бяха организирани редица промоционални прояви съвместно с китайските партньори, които вече имат конкретни резултати. Сред тях са: търговските мисии до Хонконг и Шанхай, бизнес делегации, придружаващи български офциални лица в Пекин, Чунцин, Шанхай; двустранни бизнес форуми в София. Изключително успешно беше националното участие на българските малки и средни предприятия на Международната изложба за храни и напитки SIAL China 2014 в Шанхай, където още през първия ден беше сключен договор за износ на конфитюр от рози. Съвсем наскоро българските фирми взеха участие в Изложбата на стоки от страните от Централна и Източна Европа в Нинбо, която се организира в рамките на срещата на министрите на икономиката и търговията на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

„През 2013 г. търговско икономическите отношения на Китай с България дадоха конкретни резултати, но има все още широко поле за задълбочаване в области като селското стопанство, недвижимите имоти, машиностроенето и други. Целта на посещението ни е свързана с по нататъшното развитие на нашите връзки и повишаване нивото на сътрудничество”, каза по време на официалната част на форума Ю Вейгуо – заместник-партиен секретар на Фудзиен.

    

Сред участниците в събитието бяха представители на Българо-китайската търговско промишлена палата, Българо-китайската търговско промишлена камара, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Само в рамките на един ден бяха подписани 10 писма за намерения за сътрудничество между българските и китайски туроператорски фирми.

    

    

Провинция Фудзиен, разположена на югоизточното крайбрежие на Китай, е с население от 377 млн. души. Това е една от най-гъстонаселените провинции в Китай. Брутният й вътрешен продукт за 2013 г. възлиза на 35 млрд. долара. Има няколко важни морски пристанища, които са част от Пътя на коприната. Износът на пристанищата за 2013 г. надвишава 180 млрд. долара.

    
Страницата е редактирана последно на: 26.08.2014

Сигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни: