Българските фирми искат държавни гаранции от Куба

Българските фирми искат държавни гаранции при работа с партньори в Куба. Това заяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) след срещите с кубинските министри на външната търговия и чуждестранните инвестиции Родриго Малмиерка Диас и на индустрията Салвадор Педро Крус. Тя е част от делегацията на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който е на посещение в Хавана.

Мариета Захариева обясни, че българските компании настояват за държавни гаранции, които по принцип Куба издава на чуждестранни компании и инвеститори. Причината е, че кубинските фирми бавят плащания до 720 дни, което затруднява бизнеса. Наши компании дори се оплакват, че понякога горят със средства. Куба вече е отворена към всякакви инвестиции и бизнес. Могат да се създават и смесени предприятия, подчерта Захариева. Държавата насърчава инвестициите и чрез по-ниски данъци. Например ако се влезе в индустриална зона, компанията изцяло е освободена от данъци за 15 години, каза Мариета Захариева.

Куба проявява интерес към български храни, парфюмерия, козметика. Розовото масло и продукти се помнят от години на местния пазар.
Страницата е редактирана последно на: 05.11.2015
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube