Над 75% от заетите в България са в малкия и среден бизнес

Около 60% от БВП на България и около 75% от заетостта са в малкия и среден бизнес. Това заяви зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) Никола Стоянов при откриването на конференция „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.“ в Бургас. Според него данните показват, че основният двигател на икономиката са малките и средните предприемачи. През миналата година с министъра на икономиката Божидар Лукарски идентифицирахме, че е проблем комуникацията между институциите, в лицето на министерството и малкият и среден бизнес, който е над 98% от всички компании в страната, отбеляза Стоянов. Към агенцията е създадено звено „Комуникация с бизнеса”, чийто експерти работят по браншове с компаниите. Създадена е и регионална мрежа в шест града.

За 2016 година си поставихме цел да направим серия от събития в помощ на фирмите, каза Стоянов. Още втората половина на март или април отново в Бургас ще има втори модул, който ще бъде на друга тема. Планираме през цялата година да има такива срещи с местния бизнес, като ще се търси балансът между темите, които интересуват предприемачите, допълни той. От своя страна приветствие към участниците в конференцията отправи зам.-кметът по бюджет и финанси на Бургас Красимир Стойчев.

Партньори на конференцията са СИБАНК и „Майкрософт България“. Банката представи финансовите инструменти в подкрепа на малкия и среден бизнес по линия на програма COSME в България. Програмата за конкурентоспособност на предприятията и на малките и средните предприятия (COSME) е механизъм на ЕС за финансиране на МСП с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), чрез който Европейската комисия и Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) осъществяват Плана за инвестиции за Европа (бел. ред. – Плана „Юнкер“).

„Майкрософт България“ представи новата програма „Модерният бизнес“ (www.moderenbiznes.bg), която е насочена към инвестиране в по-добрата конкурентоспособност, гъвкавост и ефективно управление на бизнеса за малките и средни предприятия. Програма „Модерният бизнес“ дава възможност на МСП да се възползват от безплатно внедряване на Office365.

Събитието се организира от регионалния представител на ИАНМСП Тодор Илиев, към който бизнесът от региона на Бургас може да се обръща за съдействие и информация.
Страницата е редактирана последно на: 25.02.2016
Expo2025 Osaka
Matchmaking b2b connect
BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bg
evroto.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube