Над 50 млн. лв. инвестиции от малки и средни предприятия са направени във Велико Търново

Над 50 милиона лева частни инвестиции са направени от малки и средни предприятия в община Велико Търново през последните пет години. Това обяви заместник-кметът Снежана Данева по време на конференция „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 година“, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Областния информационен център. Тя обясни, че са разкрити повече от 500 търговски обекта. Разширени са търговски и производствени бази. Данева посочи, че местната власт, държавата и бизнеса са добри партньори. В община Велико Търново се прави всичко възможно за поощряване и подпомагане на малките и средните предприятия. „Те са гръбнака на икономиката и ние сме наясно с това”, коментира още заместник-кметът. В дискусията се включи още доц. д-р Любомира Попова, заместник-областен управител.

На проблемите в Европа гледаме като на възможности. Някъде от пазара се изтеглиха поради геополитически причини определени държави и се появиха ниши за нас. През миналата година направихме рекорден за всички времена износ в размер на 45 милиарда лева, заяви зам.-директорът на ИАНМСП Никола Стоянов. Той допълни, че над 60 процента от износа ни е за Европа.

Възможности за установяване на бизнес контакти са основно панаирите и изложенията. От тази година ИАНМСП предвижда самоучастие за фирмите на международни панаири. Така бизнесът прецизира своето представяне и ще бъде по-взискателен към нас, подчерта Стоянов.

Конференцията се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и е част от националната информационна кампания „Успешни заедно”. Тя се провежда съвместно с Областния информационен център във Велико Търново.

Банка ДСК представи възможностите за достъп до финансови инструменти в подкрепа на малкия и среден бизнес. Тя лидер по доверие сред потребителите на финансови услуги у нас и умело съчетава традиции с постоянно обновление. Освен утвърден лидер в банкирането на дребно, в последните няколко години Банката се наложи и като надежден партньор на бизнеса. На всички компании от сегмента на корпоративния и малък и среден бизнес в страната, Банка ДСК осигурява високо ниво на обслужване в специализирани бизнес центрове, където чрез индивидуален подход на клиентите се предлага пълна гама от банкови продукти и услуги и финансови решения, съобразни с профила на компанията. Специализираните бизнес центрове на Банка ДСК предлагат всички улеснения на съвременното банкиране за бизнеса и са разположени на ключови места в по-големите градове в България, за да гарантират лесен достъп и бързо обслужване.

„Майкрософт България“ презентира новата програма „Модерният бизнес“, която е съвместна с ИАНМСП и е насочена към инвестиране в по-добрата конкурентоспособност, гъвкавост и ефективно управление на бизнеса за малките и средни предприятия. Програма „Модерният бизнес“ дава възможност на МСП да се възползват от безплатно внедряване на Office365.
Страницата е редактирана последно на: 29.03.2016
Expo2025 Osaka
Matchmaking b2b connect
BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bg
evroto.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube