Български и монголски фирми ще си сътрудничат

Български и монголски компании имат възможности за сътрудничество в съвместни производства и търговия. Това заяви зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Никола Стоянов по време на българо-монголски бизнес форум, който се състоя в София. За първи път има толкова огромен интерес от фирми от двете страни в последните 10 години, допълни той. Във форума се включиха над 60 компании, който се организира от ИАНМСП.  Целта му е да подпомогне компаниите по-добре да опознаят съществуващите възможности и потенциала за взаимна търговия.

Съществуват възможности за разширяване и увеличаване на двустранния стокообмен с Монголия в областта на хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, туризма и IT технологиите. Това каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на Шестата сесия на българо-монголската междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, която се проведе на 4 и 5 април в София. Комисията се председателства от заместник-министър Везиева и г-жа Раднаа Бурмаа, министър на храните и земеделието на Монголия.

В дневния ред на сесията бяха включени широк кръг от теми и въпроси от областта на селското стопанство, информационните технологии и съобщенията, транспорт, туризъм, търговия, инвестиции, образование и други. „Ще подкрепим конкретни проекти и инициативи, които ще допринесат за разширяване на партньорството ни“, заяви Везиева при подписване на протокола от заседанието. „Има потенциал за износ на машини за хранително-вкусовата промишленост, създаването на лаборатории за производство на ваксини, както и на оранжерии от български специалисти“, допълни тя. Г-жа Бурмаа, от своя страна посочи, че отдава голямо значение на развитието и задълбочаването на икономическите взаимоотношения с България и че Шестата сесия на българо-монголска междуправителствена комисия ще даде положителен ефект върху стокообмена между двете страни.

По време на междуправителствената комисия стана ясно, че България може да увеличи своя износ за Монголия в областта на селското стопанство, чрез селскостопанска техника, производствени линии и техника за преработване, сушене и консервиране на селскостопанска продукция, в хранително-вкусовата промишленост чрез износ на машини за производство на консервирани храни, във фармацевтичната промишленост.  Потенциал за износ има и на лекарства, суровини, препарати и консумативи, лабораторно оборудване, обзавеждане за болници и лаборатории за производство на ваксини и ветеринарна фармация. На заседанието бяха обсъдени възможностите за обучение и подготовка у нас на монголски студенти и специализанти, участие на български фирми в търгове по изпълнението на инфраструктурни и транспортни проекти в Монголия, както и за обмяна на опит и помощ в стандартизацията на стоки за експорт в ЕС.

През 2015 г. общият стокообмен с Монголия запазва ниските си нива, като се състои само от български износ, състоящ се от: машини и устройства за почистване (735 хил. щ.д.); медикаменти (461 хил. щ.д.); шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао (89 хил. щ.д.); вина от прясно грозде (51 хил. щ.д.); артикули и дрехи употребявани (42 хил. щ.д.); препарати за поддържане на косата (35 хил. щ.д.) и други.
Страницата е редактирана последно на: 05.04.2016
Expo2025 Osaka
Matchmaking b2b connect
BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bg
evroto.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube