Мариета Захариева се срещна с японски организации на малките и средни предприятия

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева проведе среща в Токио с Йонеда Кензо, председател на японската Международната икономическа асоциация за обмен – организация с обществена цел да подпомага развитието на малките и средни предприятия и техните контакти с чуждестранни партньори и с Ащико Игая, директор на Японо-българската асоциация. На срещата беше обсъдено бъдещо сътрудничество с организацията с цел насърчаване на икономическото сътрудничество между двете страни. В дискусиите участваха още заместник-министърът на икономиката Любен Петров и директорът на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Стефан Стайков.

Меморандум за сътрудничество между Софийската и Токийската търговско-промишлени палати ще насърчава контактите между японски и динамично развиващи се български компании. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителния директор и генерален секретар на Токийската търговско-промишлена палата (ТТПП) Шoджи Нишио в Токио в рамките на работно посещение на българска делегация в Япония. На срещата присъстваха представители на 16 български компании.

„Надявам се, че със съдействието на Токийската палата ще се насърчат връзките между перспективни наши компании и потенциални японски партньори“, посочи министър Лукарски. Той подчерта, че България отдава голямо значение на търговски-икономическите си връзки с Япония, а българските компании могат да предложат конкурентни продукти и услуги на японския пазар. Министър Лукарски е начело на голяма бизнес делегация, включваща ИКТ и др. фирми, с която посети водещото изложение Japan IT Weеk 2016 г.

Председателят на ТТПП също изрази надежда, че икономическите отношения между България и Япония ще се развият още по-активно благодарение на визитата на министър Лукарски. Той посочи, че споразумение между двете палати има от 1994 г., а вече подготвеният меморандум за сътрудничество предстои да се подпише. Към Токийската палата са регистрирани 78 хил. компании в различни браншове, а интернет страницата на организацията предлага опция на потенциални чуждестранни партньори за установяване на директен контакт с японски фирми. „Това е възможност и за българските фирми“, посочи г-н Нишио. Ръководството на ТТПП и изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева се договориха да работят съвместно, за да се подобри този механизъм за директна връзка по електронен път между български и японски компании. Предстои те да изготвят и по-конкретна информация за интересите и сферите на работа на фирмите от двете страни, които биха имали интерес към партньорство.
Страницата е редактирана последно на: 13.05.2016Сигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни: