Китайските инвеститори с интерес за съвместни проекти с българския бизнес

Мариета Захариева пред Bloomberg TV:

Китайското правителството е насочено към стимулиране на инвестициите и изнасянето на производства към Централна и Източна Европа. България се очертава като важен фактор в тази инициатива. Това каза директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева в ефира „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria по повод петата среща на държавните и правителствени ръководители на Китай и страните от ЦИЕ в Рига.

По думите ѝ основният интерес на китайските инвеститори е да изградят смесени предприятия както с български предприемачи, така и с бизнеси в останалите страни от ЦИЕ. Захариева обяви, че на срещата на лидерите на Китай и страните от ЦИЕ се е инициирало създаването на организация за подкрепа на малкия и среден бизнес в рамките на инициативата “16+1”. Планира се през 2018 България да бъде домакин на подобно събитие с фокус върху бизнеса и предприемачите, сподели още тя.

Китайските инвеститори се интересуват най-много от българските храни, земеделските продукти, етерични масла, киселото мляко, българска козметика, посочи Захариева. Стокообменът между България и Китай възлиза на едва $2 млрд. Позитивен е обаче фактът, че китайската държава ще подкрепя България по отношение на улесняването на вноса на храни, с което може да бъде насърчено увеличаването на този обмен, коментира още директорът на ИАНМСП.

Вижте повече във видеото: 

http://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2016-11-08/kitayskite-investitori-s-interes-za-savmestni-proekti-s-balgarskiya-biznes
Страницата е редактирана последно на: 08.11.2016
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube