Френски компании имат интерес за инвестиции в България

 

Френски компании от Департамента Вал д’Oаз (CEEVO), намиращ се в Парижкия регион имат интерес за инвестиции в България. Това стана ясно на среща на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с генералния директор на Комитета по икономическо развитие на Департамента Вал д’Oаз Жан-Франсоа Бенон. Голяма френска компания за офис материали възнамерява да отвори филиал в България и център по логистика, посочи Бенон. Те вече работили в Полша и Румъния. Друга фирма в областта на филмовата индустрия търси партньорство с българския киноцентър „Ню Бояна“. Компании, които работят в областта на опазването на околната среда също проявяват интерес за навлизане в България, каза още Жан-Франсоа Бенон.

Според него базираните фирми в Департамента Вал д’Oаз от година и половина стратегически се ориентират към балканските страни, защото виждат потенциал за развитие. Комитетът по икономическо развитие вече е правил бизнес мисии с френски компании в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Румъния. Предстои през пролетта да направят голяма делегация и в България. Мариета Захариева подчерта, че имат партньор в лицето на агенцията за малки и средни предприятия за осъществяването на посещението. Заедно ще организираме двустранни срещи с български компании, допълни тя.

В района на Департамента Вал д’Oаз във Франция работят над 44 000 фирми, от които 1200 чуждестранни. Обединява предимно малки и средни предприятия, но има и големи международни компании. Основните представени сектори са авиоиндустрията, информационни технологии, козметика и парфюмерия, биотехнологии, сигурност и др. На територията на Вал д’Oаз са разположени 11 университета, в които се обучават над 33 000 студенти и 22 научни центъра.

Сред големите световни компании, представени в Департамента са Autoliv Electronic (автомобилна сигурност), Morpho (биометрични експертизи), Atos (дигитални услуги), Sophos (глобален лидер в ИТ сигурност), EMC2 (информационни технологии). От козметичната индустрия присъстват Ales Groupe (с продуктите Lierac и Phyto), Clarins, Matis, Les laboratoires, Sisley и др. В авиоиндустрията работят Dassault Aviation, Airbus Helicopters и др.

img_1
Страницата е редактирана последно на: 17.11.2016
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube