Подписване на Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Корейската асоциация на вносителите (KOIMA)

На 26 април 2017 г., в Гранд хотел София, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов откри българо-корейски бизнес форум. Той очерта сферите на бъдещето сътрудничество между България и Южна Корея. България може да предложи на корейския пазар висококачествени и утвърдени на световните пазари продукти, към които неведнъж корейски компании са проявявали интерес. Като такива той посочи етеричните масла и продукти от роза, фармацевтичните и козметични продукти, хранителните продукти – органични храни и напитки като българско вино, месо, зърно и зърнени храни, пчелен мед, тютюн, както и софтуерни продукти, електротехническа продукция и медицинско оборудване.

„Вярвам, че все повече корейски компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции. Като член на Европейския съюз, страната ни предоставя безпрепятствен и безмитен достъп до пазара на ЕС“, каза още зам.-министър Борисов.

От своя страна г-н Мьонг-Джин Шин, председател и главен изпълнителен директор на KOIMA посочи, че организацията има 8500 членове, а с организирането на бизнес форума в България организацията започва активна дейност в страната ни, от която той очаква реални резултати много скоро. По думите му организацията и нейните членове ще търсят в България съвместни бизнес възможности и зони на сътрудничество в различни сектори.

Участие на форума взеха над 70 представители на българския и корейския бизнес. Форумът е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия /ИАНМСП/, Южно Корейската асоциация на вносителите /KOIMA/ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Корейската асоциация на вносителите  е организация с 44-годишна история и е с важна роля за развитието на корейската икономика чрез насърчаване на вноса от други държави и организиране на срещи между бизнес компании със сходни интереси от Южна Корея и останалия свят. В рамките на форума, заместник изпълнителният директор на ИАНМСП Никола Стоянов подписа Меморандум за сътрудничество между Агенцията и KOIMA.

Страните по Меморандума се съгласиха да си сътрудничат в дейности, насочени към стимулиране на търговските връзки и стообмена между двете държави.

В изпълнение на този Меморандум се предвиждат следните дейности:

  • Провеждане на съвместни инициативи, свързани с насърчаване на МСП;
  • Подпомагане участието на фирмите в специализирани конференции, бизнес форуми и семинари;
  • Обмен на икономическа и бизнес информация, експертиза, опит и добри практики;
  • Осъществяване на проучвания, анализи и изследвания от взаимен интерес;
  • Организиране на бизнес мисии и събития между бизнес партньори;
  • Подкрепа за вече съществуващи инициативи на двете страни.

Основната цел на подписания Меморандум е подкрепа за българските предприятия, развитие на техния иновативен и експортен потенциал и подобряване на конкурентоспособността им.

 

img_2839

 
Страницата е редактирана последно на: 27.04.2017
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bg
evroto.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube