Над 50 български фирми изнасят за Чехия


Повече от 50 български фирми осъществяват износ за Чешката Република, което представлява 75% от експорта ни. Това заяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средите предприятия (ИАНМСП) при откриването на българо–чешки бизнес форум в София.

Българският бизнес изнася основно мебели, храни, лекарства, изделия за електротехниката, радиатори за отопление, части и принадлежности за автомобили, парфюмерия и козметика, информира изпълнителния директор на Агенцията.  По думите й през последните години се забелязва сериозен ръст в износа на мебели, който за миналата година надхвърля 33 млн. евро. „Страната ни разполага с многобройни малки и средни предприятия в дървообработващата и мебелна промишленост, които произвеждат качествени и бутикови изделия“, заяви Захариева. Тя посочи още, че ние сме сред най-големите и водещи производители в световен мащаб на есенция, на основата на популярното българско розово масло, както и на продукти от лавандула.

Родният бизнес търси партньори за износ на чешкия пазар на хранителни стоки, вина, биопродукти, изделия на химическата промишленост, електроника, електротехника, строителни материали, дрехи, обувки и др.   По данни на ИАНМСП чешкия бизнес се интересува от рециклирането на строителни отпадъци, управлението и пречистването на водите, благоустройството на градовете, съвременният електротранспорт, балнеолечението и експлоатацията на минерални извори у нас, производството на канцеларски материали и офис-консумативи и др. У нас се внасят от Чехия вълнени изделия, машини, оптични четци, пластмасови изделия, медицински, хирургически и зъболекарски инструменти и апарати. Над 140 чешки компании работят с България и реализират своята продукция на нашия пазар, обяви още на форума Мариета Захариева.

Тя подчерта също, че Велико Търново е част от тестовата обиколка на второто поколение чешки електрически автобуси. Няколко модела в момента са на изпитания и в София. Внедряването на електрически автобуси и чистотата на въздуха в градовете ни е сред темите и  приоритетите за българското правителство през 2018 година, информира Мариета Захариева.

„Днешното събитието дава възможност да повишим информираността на компаниите относно разнообразните възможности за бизнес, да подпомогнем осигуряването на нови пазарни позиции и осъществяването на контакти помежду им“, заяви още в приветствието си Захариева.

Бизнес форумът бе отрит от Емил Караниколов, министър на икономиката на България, както и от Иржи Хавличек, министър на индустрията и търговията на Чешката република.

Форумът се осъществява по проект BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, по който ИАНМСП е бенефициент.

 

Страницата е редактирана последно на: 03.10.2017
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube