Агенцията за малки и средни предприятия подписа Меморандум за сътрудничество с Унгарската търговска къща


Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия Мариета Захариева и Габор Кун, заместник-изпълнителен директор на Унгарската национална  търговска къща подписаха Меморандум за сътрудничество, в рамките на Първото заседание на Междуправителствената българо-унгарска комисия за икономическо сътрудничество и бизнес-форум в София. Двете агенции се договориха да си сътрудничат за обмяна на опит и информация, както задълбочат съвместните си инициативи. Институциите се споразумяха всяка година да бъдат организирани бизнес форуми, като всяка една от страните да бъде и домакин на събитието.

При откриването на българо–унгарски бизнес форум Мариета Захариева изтъкна, че български компании се интересуват от износа на храни и биохрани, вина, изделия от секторите на машиностроенето и електротехниката, технологиите по опазване на околната среда, транспортната инфраструктура и логистика, земеделие и здравеопазване. По думите й, унгарските компании имат интерес за развитието на клъстери в различни области на българската икономика, като високите технологии, логистиката, земеделието и производството на храни. Тя припомни, че наскоро унгарската верига магазини „Шпар“ е отправила запитване за български производители на гъше месо, с които да договори доставки на продукция за фирмената си верига. „Страната ни е сред лидерите в производството на патешко и гъше месо в света“, каза още в приветствието си Захариева.

Тя посочи, че България вече има много примери за успешни инвестиции от Унгария в банковия сектор, във фармацевтиката и електрониката. В рамките на събитието стана ясно още, че двете страни ще създадат съвместен инвестиционен фонд.

На днешния българо-унгарски бизнес-форум организиран от ИАНМСП, който се провежда в рамките на Първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, в което участваха повече от 50 компании. Те развиват дейност в областта на:  машиностроенето и електротехника, научно-изследователска и развойна дейност, технологии по опазване на околната среда, транспортна инфраструктура и логистика, земеделие и хранителни продукти, биохрани, здравеопазване.

Пленарното заседание и българо-унгарският бизнес форум бяха открити от вицепремиера Валери Симеонов, министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Форумът се осъществява по проект BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, по който ИАНМСП е бенефициент.

  

Страницата е редактирана последно на: 03.11.2017
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube