Бум на строителни и дървени материали се отчита в износа за Малта


Възможностите за развитие на икономическите отношения са предимно в търговската област с акцент върху вноса на български лекарства,  хранителни продукти, минерална вода, строителни материали и дървен материал, предвид строителния бум в Малта, химически деривати и др. Това обяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на бизнес форум “България-Малта” с двустранни бизнес срещи в Националната галерия. Страната ни изнася голяма част от потребителските стоки, които са необходими, както за местното население, така и за близо 2 млн. туристи, посещаващи Малта в рамките на една календарна година.

Двустранните отношения се развиват сравнително добре, особено след присъединяването на страните към ЕС, но все още съществува неизползван потенциал и липса на достатъчна активност, каза още Захариева. Успоредно с това, значително по-широки са опциите за износ през Малта към арабския свят (предимно Северна Африка) – най-вече към Либия и в рамките на триъгълни  операции, България би могла да стъпи на пазари, на които би имала затруднения да отвоюва позиции самостоятелно. Интерес би представлявало ангажирането на двете страни в съвместно участие в икономически проекти, които предстои да бъдат одобрени от ЕК за подпомагане на либийската икономика и изграждане на икономически сектори, предназначени за предоставяне на алтернатива на трафика на хора, който продължава да бъде основен източник на препитание на цели райони от страната, подчерта Захариева. Малта пък заявява категоричен интерес към България с оглед на възможностите за съвместен износ към страните от бившия СССР.

За периода 1996-2016 г. преките нетни чуждестранни инвестиции от Малта са положителни и са в размер на 285.6 млн. евро, с което страната се нарежда на 22-ро място по размер на преките инвестиции в България. Най-високи стойности са отчетени през 2007 г. в размер на 242.3 млн. евро, когато започва изграждането на ветроенергиен парк – „Проект Зелена енергия Сакар” в Област Хасково от „Тера Бългериа 1” ЕООД. Малтийската инвестиция е на обща стойност 418 млн. лева и разкрива 28 нови работни места в общините Свиленград,  Харманли и Тополовград.

Бизнес форумът и двустранните срещи се организираха в рамките на посещението на президента на Малта г-жа Мари-Луиз Колейро Прека, която е у нас по покана на президента на Република България г-н Румен Радев. На него участие взеха над 150 представители на деловите среди на България и над 40 фирми от Малта от водещи икономически сектори – информационни и комуникационни технологии; строителство; авиация; логистика и транспорт; фармация; недвижими имоти;  горива; туризъм и др., както и търговски, инвестиционни и бизнес агенции и камари.

В рамките на мероприятието се подписа Меморандум за разбирателство между Българска агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и тяхната агенция Trade Malta. В събитието се включи и г-н Емил Караниколов, министър на икономиката.

Форумът се осъществява по проект BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, по който ИАНМСП е бенефициент.

     

Страницата е редактирана последно на: 07.02.2018
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube