Български и турски компании могат да кандидатстват със съвместни проекти

„Българските и турските компании имат възможност да кандидатстват за финансиране със съвместни проекти за научно-изследователски и развойни по Евростарс-2“. Това заяви Габриела Козарева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), при откриването на Българо-турски бизнес форум в Истанбул, Турция. Тя посочи, че Програма Евростарс е средство, което малките и средните предприятия от двете страни могат да използват, за да повишат своята конкурентоспособност.

„Агенцията за малките и средните предприятия е националния финансиращ орган за  участниците от българска страна, а турските партньори в проектите се  финансират от TUBITAK – TEYDEB 1509 International Industrial R&D Funding Programme“, припомни Габриела Козарева. Тя допълни още, че съвместните  проекти по програмата трябва да са насочени към създаването на нов или значително подобрен продукт, технология или услуга и да включва поне 2 юридически лица,  регистрирани в две различни държави.

Изпълнителният директор представи на българските и турските компании и  други възможности и програми, които могат да използват, за да развият и задълбочат съвместното си сътрудничество. Козарева даде за пример съществуващия потенциал по Националния иновационен фонд и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020 г.) за  реализирането на инвеститорски проекти от взаимен интерес в областта на иновациите и технологичните решения.

На форума присъстваха повече от 150 компании от двете страни. Събитието, което се откри от министъра на икономиката г-н Емил Караниколов, е  част от официалното му посещение в Република Турция.
Страницата е редактирана последно на: 02.04.2018
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube