ИАНМСП взе участие в Ирано-българския бизнес форум в Техеран

Заместник-изпълнителният директор на ИАНМСП – Д-р Александър Минев бе част от делегацията, съпровождаща Министъра на икономиката г-н Емил Караниколов, по време на неговото посещение в Иран. Поводът за визитата на българската делегация бе бизнес форум и двустранни срещи между представители на деловите среди. Събитието се проведе на 14 май 2018 г. гр. Техеран.

Организатор от българска страна е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), а партньор от иранска страна е Иранската палата на търговията, индустрията, мините и земеделието (ICCIMA).

Министър Караниколов изтъкна отличната възможност за представяне на предимствата и качествата на продуктите, производствените технологии и ноу-хау използвани в двете страни, подчертавайки, че търговията между България и Иран отчита увеличение от над 14% .

Д-р Александър Минев, заместник-изпълнителен директор на ИАНМСП взе участие в работна среща с г-н Фаршад Могими, заместник-изпълнителен директор на Организацията за малки индустрии и индустриални паркове (ISIPO), на която бяха обсъдени активизирането на сътрудничеството между ИАНМСП и ISIPO в изпълнение на идеите на Меморандум за разбирателство, подписан между двете институции. Беше обсъдена и инициативата на ISIPO за създаване на съвместна технологична интернет платформа.

Основната цел на българо-иранския бизнес форум е да подпомогне установяването на преки контакти между бизнеса от двете страни, създаването на благоприятни условия за развитие на двустранните търговско-икономически отношения, в т.ч. на производствено коопериране, внедряване на добри производствени и търговски практики, създаване на бизнес партньорства, трансфер на знания и технологии и др. По време на срещите бяха обсъдени и възможностите за активизиране на двустранното между фирмено търговско-икономическо сътрудничество, като не се пренебрегват и съществуващите до сега близки отношения.

Българските фирми, участници в бизнес форума и съпровождащи  в делегацията, изразиха своята удовлетвореност от организирания двустранен форум и проведени срещи. Информираха, че се връщат в страната ни с много ползотворни контакти, с конкретни бизнес договорености и вярват, че и за в бъдеще ще продължат да работят с представителите на бизнеса от страната домакин.

Деловото посещение на българската бизнес делегация в Техеран бе важна стъпка в усилията на българската страна за разширяване на търговията и икономическите връзки между България и страните от Персийския залив и в частност Ислямска република Иран. Събитието беше изключително успешно и даде сериозна заявка от страна на българската държава за подновяване на традиционните българо-ирански търговско-икономически отношения. Проведените срещи и разговори се оказаха изключително ползотворни и искрено се надяваме чрез осъществените контакти да бъдат постигнати конкретни положителни резултати в посока разширяване на търговско-икономическите отношения между България и Иран.

 

 
Страницата е редактирана последно на: 17.05.2018
Expo2025 Osaka
Matchmaking b2b connect
BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bg
evroto.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube