Казахстан има интерес към смесени предприятия с България

Казахстан проявява интерес към създаването на смесени предприятия с български фирми. Това стана ясно след срещата на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с Алмас Айдаров, зам.-председател на Националната агенция по експорт и инвестиции Kaznex Invest на Казахстан. Двамата се срещната в Астана по време на четвъртата сесия на Междуправителствената българо-казахстанска комисия за икономическо сътрудничество. Казахстански компании търсят партньори за изграждането на съвместни предприятия в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и леката промишленост. Отделно се интересуват от внос на стъклени бутилки, опаковки, капачки и пилешко месо.

Казахстанските агенции за недвижими имоти гледат за партньорство с български фирми. В момента казахстанци купуват доста имоти по Българското Черноморие. Двамата обсъдиха още и създаването на съвместни логистични центрове. България може да бъде хъб на казахстански стоки за Европа, а Казахстан за българските към Азия. В областта на ИТ технологиите искат да ползват българския опит и да си сътрудничат с наши компании, заяви Мариета Захариева. Тя подчерта, че са проявили огромен интерес към българската платформа за дигитална икономика, която се изгражда от ИАНМСП. Казахстанската агенция иска да черпи опит от българската агенция, допълни тя.

Захариева и Айдаров се договориха да се подпише споразумение за сътрудничество между двете агенции и да се обменят данни. Очаква се делегация да дойде в България в края на октомври или началото на ноември и да се организира съвместен бизнес форум в „София тех парк“.

Директорът на ИАНМСП разговаря и с Ерлан Хаиров, зам.-министър по инвестиции и развитие на Казахстан. Тя участва още и в казахстано-български форум в Астана, на който представи дейността на агенцията и проекта на платформата за българската дигитална икономика.
Страницата е редактирана последно на: 21.06.2018
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube