Проведена бизнес делегация в рамките на официално посещение на Президента на Република България в Хашемитско Кралство Йордания в периода 15-17.12.2018 г.

В периода 15 – 17 декември 2018 г. Президентът на Република България, г-н Румен Радев проведе официално посещение в Хашемитско Кралство Йордания. В рамките на визитата той бе придружен от представители на българския бизнес, делови и научни среди. Участваха 26 представителя от 28 бизнес и институционални организации на Република България от секторите отбранителна индустрия, земеделие, хранително-вкусова промишленост, енергетика, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, текстил, архитектура и туризъм.

В рамките на посещението бе проведен бизнес форум с двустранни срещи между български и йордански организации с цел развитие на двустранните търговско-икономически отношения и създаване на бизнес партньорства. Българските институции в лицето на г-н Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции и г-жа Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони, имаха възможността да представят бизнес климата и възможностите за сътрудничество и инвестиции, които страната ни предлага. Приветствия към участниците направиха високопоставени представители на двете държави, а именно: г-н Румен Радев, Президент на Република България, г-н Jamal Fariz, Президент на Бизнес Асоциация Йордания-Европа, Сенатор Issa Murad, Председател на Аманската търговска камара, г-н Fathi Al Jaghbeer, Председател на Аманската индустриална камара.  В рамките на форума българска фирма договори износ на 400 тона тютюн за Йордания, подписани бяха Меморандуми за сътрудничество между Хасковската търговско-промишлена палата и Аманската търговска камара, Аманската индустриална камара и Бизнес асоциацията Йордания-Европа. Освен това, в рамките на посещението, бе представен и проект на Меморандум за сътрудничество между София Тех Парк и научноизследователския център SESAME в Йордания.

В резултат на проведените в рамките на бизнес форума двустранни срещи българските участници успяха да откроят потенциални бизнес възможности в страната, както и да обменят контакти с бъдещи партньори. Потенциални търговски и инвестиционни проекти бяха откроени в областите на хранително-вкусовата промишленост, в частност на минералните води, маслопреработвателни мощности, уелнес и спа туризъм, отбранителна индустрия, електроника и информационни- и комуникационни технологии.

След провеждането на двустранните срещи българската бизнес делегация посети Бизнес парк Крал Хюсеин II (King Hussein Business Park – KHBP). Изпълнителният директор на KHBP, г-н Сауд Ал Сроур представи възможностите, които паркът предоставя на фирмите наематели, както и техния опит за внедряване на добри производствени и търговски практики и трансфер на знания и технологии. Амбициите на парка са да се превърне във водещ интелигентен и иновативен високоефективен бизнес комплекс със смесена употреба, като осигури платформа за растеж и развитие на местния, регионалния и международния бизнес чрез управление и експлоатация на интелигентна бизнес екосистема, която да капитализира талантливите човешки ресурси. Към момента паркът е разположен на площ от 151 000 кв.м. като плановете за развитие са площта да достигне 1,4 млн кв.м. Компаниите, работещи в парка, осигуряват работа на повече от 4000 йорданци. След презентацията бе извършен обход на парка. Особено внимание бе обърнато на бизнес акселератора Оазис 500, предлагащ условия за бизнес на повече от 100 старт-ъп компании. Българските участници в бизнес делегацията оцениха като изключително полезно посещението и запознаването с модела на функциониране на KHBP, а софтуерните компании видяха възможности за развитие на съвместен бизнес.  Повече информация относно King Hussein Business Park, може да откриете тук.
Страницата е редактирана последно на: 20.12.2018
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube