Проведена бизнес делегация, придружаваща министър-председателя на Република България в гр. Туркменбаши (Национална туристическа зона Аваза), Туркменистан, 10-12.08.2019 г.

В периода 10 – 12 август 2019 г. г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, бе на посещение в гр. Туркменбаши (Национална туристическа зона Аваза), Туркменистан за участие в Първия каспийски икономически форум, придружен от представители на българските бизнес и институционални среди от секторите отбранителна индустрия, металургия, строителство, земеделие и селско стопанство, транспорт и логистика.

Представителите на бизнес делегацията посетиха Международната каспийска изложба за иновативни технологии, където имаха възможност да се запознаят с иновативни решения в различни сфери на производствените технологии, както и да обменят контакти с представители на компании и организации-изложители от прикаспийския регион, Европа, Азия и др.

С цел развитие на двустранните отношения, на 11.08.2019 г. бе проведена кръгла маса с двустранни срещи между представителите на българската бизнес делегация и туркменски организации. Събитието бе открито от г-н Батир Базаров, министър на финансите и икономиката на Туркменистан и г-н Емил Караниколов, министър на икономиката на Република България. Участниците приветстваха г-н Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП и ръководител на българската бизнес делегация, както и г-н Довлетгели Реджепов, заместник-председател на Търговско-промишлената палата на Туркменистан – организацията партньор. Българската агенция за инвестиции и Търговско-промишлената палата на Туркменистан представиха пред участниците инвестиционните възможностите на двете страни. Форматът продължи с провеждане на двустранни срещи между представителите на българските и туркменските бизнес и институционални среди.

В рамките на посещението бе проведена и IV-та сесия на Междуправителствената българо-туркменска комисия за икономическо сътрудничество, като в състава й от българска страна присъства изпълнителният директор на ИАНМСП заедно с представители на държавни структури и експерти от бизнес средите. По време на сесията бяха обсъдени текстове, облекчаващи двустранните отношения между двете държавите в областта на транспорта, енергетиката, строителството, информационните и комуникационните технологии, отбранителната индустрия и др.

Българската бизнес делегация взе участие в Бизнес форум „Среща на деловите среди на прикаспийските региони, където бяха представени перспективни направления в сътрудничеството в областта на нефтогазовите отрасли, индустрията и инвестициите, както и Международна конференция „Каспийско море: Развитие на международното икономическо сътрудничество“, проведена на 12 август в Конгресния център на Националната туристическа зона Аваза.
Страницата е редактирана последно на: 22.08.2019
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube