37% ръст в стокообмена между България и Саудитска Арабия за една година

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Генералната агенция за инвестиции на Саудитска Арабия организираха онлайн семинар, посветен на бизнес климата в Саудитска Арабия

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Генералната агенция за инвестиции на Саудитска Арабия (Saudi Arabia General Investment Authority (SAGIA)) организираха за първи път онлайн семинар, посветен на бизнес климата в Саудитска Арабия, под надслов Saudi Arabia is open for business.

Събитието бе открито от изпълнителния директор на ИАНМСП г-н Бойко Таков и г-н Петър Мойсов, СТИВ-Рияд, и г-н Ракан Алгарави от и Генералната агенция за инвестиции на Саудитска Арабия.

Г-н Таков представи актуални данни за стокообмена между България и Саудитска Арабия, които сочат, че в периода 2018-2019 г. е нараснал с цели 37%, което създава отлични предпоставки за задълбочаването на търговско-икономическите отношения между двете страни.

„България произвежда и може да предложи на Саудитска Арабия висококачествени продукти като храни, етерични масла, козметика, машини за ХВП, информационни и комуникационни технологии и много други. В същото време българският пазар притежава много качества, които да предложи на Саудитска Арабия – с членството си в Европейския съюз, България е част от огромен общ пазар, а партньорството с български компании е добър начин за саудитските производители на стъпят на европейските пазари“, посочи г-н Таков.

От своя страна г-н Мойсов посочи, че събития с подобен формат са изключително полезни и че се надява това да е първото от цяла поредица, която ще развие контакта между българските и саудитските бизнес среди.

В рамките на близо час г-н Алгарави представи презентация, показваща възможностите за развитие на бизнес в 18-тата най-голяма световна икономика, пред над 60 родни компании от секторите на хранително-вкусовата промишленост, информационни технологии, фармацевтика, консултантски услуги и други.

 

 

В представянето си той подчерта, че редица водещи световни компании изграждат своите заводи в Саудитска Арабия, като страната въвежда редица регулаторни промени, решенията за които са взети на базата на обратна връзка от инвеститорите в страната.

В края на семинара родните компании имаха възможност да задават своите въпроси към Генералната агенция за инвестиции на Саудитска Арабия и получиха информация за възможностите за работа със саудитската агенция и с публичните структури на Кралството.
Страницата е редактирана последно на: 08.07.2020
Сигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни: