Заедно направихме нещо революционно: EXPO 1 – обучителната програма на Еxport Hub Bulgaria, приключи със специално събитие

Преустройство на производството, общи проекти между компании за износ и нови дистрибутори и клиенти са част от първите представени резултати по време на пилотното издание на експортната програма

 

 

Пилотното издание на обучителната програма на Еxport Hub Bulgaria – EXPO1, приключи със закриващо онлайн събитие, на което 15-те компании – участници в програмата – Кардинал Байтс, Биостайл, Ентегра, ТехноЛогика, ИНОКС, Автоматизация на Дискретното Производство – Смолян, Сингъл Селд Европак България М, КОНВОЙ-УОРЛД, Дейзи Тех, ЕЛДЖОЙ, Пирос, АЯЛИ ГРУП, Инова БМ, Айкхорн и Ко, споделиха напредъка съвместно със своите ментори.

На живо от студио Clubhouse на София Тех Парк събитието бе открито от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия – инициатор на Export Hub Bulgaria, Бойко Таков и Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк – организацията, домакин на събитията от ЕXPO1.

В събитието участие взеха още лекторите на програмата, които в рамките на 3 месеца проведоха 12 интензивни теоретични сесии по най-важните въпроси, касаещи експортно ориентираното бизнес развитие.

За да споделят своите впечатления се включиха и представители на Службите по търговско-икономически въпроси зад граница на приоритетни за компаниите пазари, с които бяха проведени срещи за запознаване с възможностите за износ.

„Искам да благодаря на абсолютно всички, които имаха отношение в процеса – на компаниите, менторите, лекторите, на всички наши партньори, на службите по търговско-икономически въпроси и екипа на ЕHB в Агенцията. Заедно доказахме, че с общи усилия можем да постигнем сериозни резултати по отношение на подкрепата на компаниите“, коментира изпълнителния директор на ИАНМСП Бойко Таков.

„Радвам се, както аз, така и екипа на София Тех Парк, че сме част от тази инициатива. Нямаме търпение да видим напредъка на компаниите, а също така и да видим и кои инструменти в програмата бяха най-ефективни, да направим анализ и да я подобрим за следващите издания“, коментира изпълнителния директор на София Тех Парк Тодор Младенов.

„Благодаря на ИАНМСП за тази инициатива и че имам възможност да съм ментор. Много добър мач се получи между ментори и компании. Ние настина направихме история и представихме една много интересна програма. С този подбор на компании и лектори и ментори и направихме нещо революционно. Показахме, че в България има изключителен талант, който, ако се свърже, ще увеличи нашата конкурентоспособност“, коментира Геновева Христова – лектор, ментор в ЕXPO1 и председател на Асоциацията на бизнес клъстерите – част от съучредителите на Export Hub Bulgaria.

Какво споделиха компаниите

 

 

В рамките на заключителната среща бе представен напредъка на всяка компания, която освен, че премина през серията обучителни онлайн събития, бе подкрепяна от персонален ментор, който я напътства по пътя към реализацията на външни пазари.

„Имаме много интересни резултати. Успяваме да усвоим всичко научено, като променихме продукта ни на 180 градуса, появи се изцяло нова концепция, която отваря вратите към много повече пазари, отколкото си мислихме. Вдъхновени от нашата работа с ментора ни, техническият ни екип преработи всички наши машини по такъв начин, който увеличи производителността им поне два пъти“, сподели Цонка Митова, съдружник в Автоматизация на дискретното производство – Смолян.

„Идеята за Export Hub Bulgaria e брилянтна, но още по-важно е, че реализацията надхвърли очакванията към нея. Тя доказа, че българските компании и опитни ментори могат да споделят неща, които да направят живота и бизнеса по-хубав. С нашият ментор – Калин Радев, изпълнителен директор на Software Group, имахме много откровени и хубави разговори, които ни накараха да преосмислим част от нещата и стратегията на продукта, с който кандидатствахме в програмата. Преди да покажем ръст в износа, ще покажем нещо по-интересно – ще покажем, че родни компании могат да си сътрудничат и да навлязат заедно на нови пазари – този в Африка. Опитът на Калин ще ни помогнат да навлезем по-бързо на този пазар, а иновативният ни продукт да подпомогне присъствието на Software Group в тази страна“, сподели Марио Манджуков, директор „Бизнес развитие“ на Технологика.

„Виждаме реални резултати, правихме подобна дейност преди ЕXPO1, но под влияние на нашия ментор Веселин Илиев стъпихме на много по-високо ниво, назначихме двама нови служители, които да обхванат новите процеси по износ и като виждам – ще трябва да назначим още, които да обхванат всички нови процеси и идеи, които дойдоха в резултат на програмата“, сподели Любомира Мартинова, управител на Аяли Груп.

„Според мен най-трудно се гради общност. Благодаря на всички, че станаха част от тази екосистема и най-вече на ИАНМСП, че инициираха този дългосрочен проект. Работата ни с нашия ментор Геновева Христова беше изключително ползотворна и приятна и се фокусира върху ребрандирането и позиционирането на Пирос. За времето, което прекарахме заедно, успяхме да начертаем стратегическия фокус в дългосрочен и средносрочен план, което за нас беше много важно. Очакваме да навлезем в нови хоризонти, благодарение на големия капацитет на г-жа Христова, който сподели с нас“, коментира г-жа Невена Стоянова, директор “Бизнес развитие” на фирма Пирос.

„Искам да благодаря на ЕХБ, защото положените усилия тази програма да бъде наистина полезна са огромни, а нуждата от подобни обучения за малките и средни компании е крещяща. Много приятно изненадана съм от качеството на обученията – задминахте и най-смелите ни очаквания“, сподели управителят на Биостайл Евгения Стаменова.

„Целият ни екип е много благодарен за организацията на ЕXPO1. Ние сме от компаниите, които в началото на програмата бяха с близо до нулев практически опит в сферата на експорта, а също и теоретичен, а в момента вече сме значително по-подготвени в следствие на всички срещи с лектори, ментори и търговски аташета“, коментира управителят на Сингъл Селд Иван Тодоров.

„Това събитие беше много добре замислено и организирано. За нас обучението даде много, означаваше много. Нашият ментор Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor Bulgaria, ни даде изключително ценни насоки. Месеците, в които се проведе обучението, бяха специални за нас – случиха се много събития, които ни дадоха тласък напред, самото обучение беше част от този тласък. Програмата допринесе директно да спечелим дистрибутори и клиенти“, каза от своя страна Петя Татарска, управител на Инова БМ.

 

Export Hub Bulgaria е публично-частна инициатива, която работи за повишаването на експортния потенциал на българския бизнес. Под егидата му се организират събития в страната с международен характер, като пълна информация може да откриете на официалния сайт www.exporthub.bg.

 

Зад ЕHB застават:

 

Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия – инициатор

София Тех Парк – домакин

Българска агенция за експортно застраховане

Асоциация на индустриалния капитал в България

Българска стопанска камара

Българска търговско-промишлена палата

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

Висше училище по застраховане и финанси

Институт по икономическа политикаКлийнтех България

М3 Къмюникейшънс Груп

Българска консултантска организация

Клийнтех България

Българската стартъп асоциация

Професионална асоциация по роботика и автоматизацияБРАИТ (старо наименование Асоциация на бизнес клъстерите)

Софтуерен университет

 
Страницата е редактирана последно на: 16.04.2021Сигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни: