61 компании преминаха през серията обучения по интелектуална собственост, насочени към ИКТ сектора, организирана от ИАНМСП и Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС

Серията интензивни теоретични сесии, представени от академичния екип на ИИСТТ, подкрепи компании от цялата страна в желанието им да развият и защитят своята интелектуална собственост

 

 

Общо 61 компании, опериращи в сферата на информационните и комуникационните технологии, преминаха през пилотното издание на безплатното обучение, посветено на темата за интелектуалната собственост в ИКТ сектора, организирано от ИАНМСП и Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер – ИИСТТ, към УНСС.

На специално събитие, което се проведе в сградата на УНСС, част от компаниите получиха своите сертификати за успешно приключилото онлайн обучение, от изпълнителния директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков, от проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, и от директора на ИИСТТ проф. д-р Владя Борисова.

„В България се развиват наистина забележителни софтуерни разработки на компании на световно ниво, които доказват за пореден път, че ИКТ сектора е една от звездите на родната икономика. За нас като държавна структура е от съществено значение да предлагаме качествени инструменти за развитие на малките и средните предприятия и съм изключително щастлив, че съвместно с партньорите ни от ИИСТТ успяхме въпреки предизвикателствата на пандемията да изпълним програмата и да дадем ценни знания за защита на труда на родните експерти в областта и развитие на продуктите им“, коментира изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков.

 

 

Проф. Цветана Стоянова се обърна към успешно завършилите курса – „тъй като вие сте пилотния проект завършили успешно курса, надявам се, че сте останали удовлетворени, защото при нас са най-добрите специалисти по интелектуална собственост“. Тя припомни, че УНСС има много добри взаимоотношения с Изпълнителната агенция, които намират израз в реализирането на различни проекти и днешното събитие е поредното доказателство. „През последната година доста се засили сътрудничеството между университета и бизнеса, в лицето на позицията, която заемам. Освен това колегите от института имат множество инициативи, с които се опитват да се доближат до бизнеса и практиката, както и да реализират значителни приходи от тези свои инициативи“, обърна внимание проф. Стоянова.

 

 

Проф. д-р Борисова, директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер  заяви, че „основна цел на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер е именно да  опосредства връзката между науката и бизнеса, както чрез обучение, така и чрез предоставяне на информация що е то интелектуална собственост, как бизнеса може да се възползва от нея, как да я трансферира, какви са бизнес моделите, които да доведат до негово икономически конкретно предимство“. Проф. Борисова благодари за подадената ръка от страна на държавата в лицето на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, че са повярвали в успеха, защото този курс е първа стъпка в реализацията на връзката държава – наука – бизнес.

Серията онлайн теоретични сесии, протече в рамките на един месец и обхвана най-важните теми, касаещи интелектуалната собственост за ИКТ сектора: корпоративна конкурентоспособност, външни и вътрешни заплахи за бизнеса, управление на риска, защита на корпоративните производствени и търговски тайни, киберсигурност, хардуер и топология на интегрални схеми, патентоване в България и в чужбина, интелектуална собственост и мобилни апликации и видеоигри, домейн имена, закрила на компютърни програми, закрила на бази данни и съдебна практика и други.

 

 

Всяка лекция бе представена от водещи експерти от академичния екип на ИИСТТ, като в поредицата се включиха предприятия от почти цялата страна – София, Пловдив, Варна, Плевен и много други, развиващи ИКТ услуги в областите образование, търговия, транспорт, туризъм и услуги. Анализ на данните показва, че 46% от представителите на компаниите са служители на ръководни и управленски длъжности, 49% – специалисти, а 5% – техници и приложни специалисти.

 

 

 

 
Страницата е редактирана последно на: 22.04.2021

Сигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни: