Виетнам – привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции

Според Световния инвестиционен доклад за 2021 г. на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) Виетнам е избран сред 20-те най-добри икономики в света за преки чуждестранни инвестиции. Страната е преместена с пет позиции напред спрямо миналогодишното класиране, за да достигне 19-то място в класацията. През 2020 г. са регистрирани чуждестранни инвестиции за 16 млрд. щ. д.

Според доклада, световните преки чуждестранни инвестиции са намалели през миналата година с 35% до 1 трилион щатски долара на фона на пандемията от COVID-19, което е най-ниското ниво от 2005 г. насам и почти 20% по-ниско от 2009 г. след световната финансова криза. В същото време преките чуждестранни инвестиции в Югоизточна Азия са се свили с 25% до 136 милиарда щатски долара.

В Световния инвестиционен доклад за 2021 г. на Конференцията на ООН за търговия и развитие се посочва, че Виетнам остава сред трите държави, които са най-големи получатели на преки чуждестранни инвестиции в региона със спад от едва 2%, докато останалите две страни – Сингапур и Индонезия – са претърпели намаление, съответно от 21% и 22%.

Според UNCTAD лекият спад на преките чуждестранни инвестиции във Виетнам се дължи на свиване на инвестициите в производствения сектор и при недвижимите имоти.

Потокът от преки чуждестранни инвестиции към Виетнам продължава да поддържа ниво благодарение на нарастването на инвестициите в проекти за електроенергия, включително електроцентрала, работеща на газ в размер на 5 милиарда щатски долара, предложена от ExxonMobil (САЩ), и електроцентрала, работеща на въглища в размер на 2,2 милиарда щатски долара, разработена от тайландската компания MNE в икономическата зона Quang Tri.

Сингапур и Япония са водещи в списъка на страните с инвестиционни проекти във Виетнам, като Сингапур достигна през миналата година 5,64 милиарда щатски долара, което е 37% от всички чуждестранни инвестиции в страната, а Япония инвестира 2,44 милиарда щатски долара, което е ръст от 67% в инвестициите си спрямо 2019 г.

UNCTAD посочва в доклада си, че предприетите от виетнамското правителство мерки за насърчаване на инвестициите, включително разрешаването за някои спорове между чуждестранни инвеститори и държавата посредством международен арбитраж, са ключови фактори за привличане на преки чуждестранни инвестиции.

Според доклада правителството на Виетнам е разширило списъка на бизнес линиите, отговарящи на условията за инвестиционни стимули. Публикуван е подробен списък на условията, приложими за бизнеса. Започна прилагането и на данъчни стимули за създаването на високотехнологични предприятия.

В Световния инвестиционен доклад за 2021 г. на Конференцията на ООН за търговия и развитие САЩ продължават да бъдат най-големите получатели на преки чуждестранни инвестиции в света, следвани от Китай и Хонконг. UNCTAD очаква глобалните преки чуждестранни инвестиции да достигнат най-ниската си стойност през 2021 г. и по-късно да възстановят загубените позиции, като се увеличат с около 10-15%. Заключението на доклада е, че „Перспективите са крайно несигурни и ще зависят, наред с други фактори, от темповете на икономическо възстановяване, възможността за рецидиви на пандемията, потенциалното въздействие върху преките чуждестранни инвестиции на пакетите от разходи за възстановяване и политическия натиск.”

През първите шест месеца на 2021 г., общите ангажименти за преки чуждестранни инвестиции към Виетнам са намалели с 2,6% на годишна база до 15,27 милиарда щатски долара, а процентът на изплащане на преки чуждестранни инвестиции е нараснал с 6,8%, за да достигне 9,24 милиарда щатски долара.

Понастоящем, във Виетнам има общо 33 787 чуждестранни инвестиционни проекта с общ регистриран капитал от 397,89 милиарда щатски долара. Изплатената досега сума възлиза на 241,1 милиарда щатски долара, което е 60,6% от стойността на регистрираните проекти.

 

Информацията е изготвена от Олег Маринов, ръководител на СТИВ-Хошимин
Страницата е редактирана последно на: 02.12.2021
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube