НАУКА ЗА БИЗНЕС представи най-интересните разработки и прототипи на БАН, които могат да помогнат на бизнеса като продукт или процес

 

Събитието на ИАНМСП и БАН “Наука за бизнес” представи най-интересните разроботки, технологии и прототипи на Академията, готови да помогнат на бизнеса като продукт или за оптимизация на процес в предприятията.

Събитието, което се проведе в Иновационен форум “Джон Атанасов” в София Тех Парк представи проекти като сеситема за дистанционно определяне на състянието на посеви и земеделски култури, възможност за ползване на възобновяеми отпадъци от селското стопанство за подобряване качествата на почвата, катализатори за пречистване на отпадни газове, иновативни батерии и много други.

 

 

Конференцията “Наука за бизнес” 2 бе открита от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, изпълнителния директор на ИАНМСП Бойко Таков и акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН пред близо 200 представители на бизнеса, академичните среди, клъстери, браншови и двустранни камари и медии.

“Днешното събитие не е просто еднократен акт, а връзката между науката и бизнеса е основна тема на работата на Агенцията. За втора година организираме това събитие, което покава, че у нас има наистина големи възможности и перспекитиви за успешно внедряване на технологиите и разработките на Академията”, коментира изпълнителният директор на ИАНМСП.

 

 

“Фокусираме усилия и средства върху процеса по превръщане на науката в реален бизнес, за да остане България конкурентоспособна. Ще си сътрудничим с МОН и академичните среди за постигане на икономически растеж, чрез подкрепа за бизнеса, който търси науката и науката, която е смела и вярва в изобретенията”, коментира министър Лорер, който допълни, че министерството ще подпомага българските научни институти да създават технологичен трансфер.

 

 

На събитието бяха представени още технологии за оползотворяване на строителни отпадъци за производство на керамични и стъкло-керамични материали, а представители на бизнеса от Националната асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика, Аутомотив клъстер България и Национална асоциация на зърнопроизводителите представиха реалните нужди на бизнеса от иновативни разработки и продукти пред академичните среди.

 

 

Специалната експо зона представи технологии за генериране и съхранение на енергия, автономен дирижабъл и робот на UV дезинфекция и други, а специалния панел за добри практики за работа между бизнеса и звената на БАН показа иновативен дрон с удължено полетно време, финансиран в рамките на Национален иновационен фонд, автоматизиране и роботизиране на на производствени процеси и технология за добавки към електролита на оловно-киселите батерии.

 

 

Освен презентационна и експо част, събитието представи и възможност на нетуъркинг, в която бизнес и наука установиха преки контакти и имаха възможност да обсъдят иновационните разработки и тяхното реално излизане на пазара.

 

 
Страницата е редактирана последно на: 19.05.2022

Сигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни: