Бойко Таков: Присъединяването към еврозоната е един път, който ще повиши качеството на икономиката ни

ИАНМСП, КРИБ и DIR.BG организираха България в еврозоната: предизвикателства и възможности

 

ИАНМСП, КРИБ и DIR.BG организираха едина от най-мащабните дискусии, свързана с присъединяването на България в еврозоната, в която се включиха ексепрти, бивши и настощи министри, бизнес и синдикати, които обсъдиха основните моменти около присъединяването на страната в еврозоната.

Събитието бе открито от заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, вицепрезидентът Илияна Йотова, управителят на БНБ Димитър Радев и министърът на финансите Росица Велкова-Желева, модерирано от Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ.

 

 

 

 

Първият панел бе посветен на опита на други страни по пътя към еврото, като за него специално в България пристигнаха Алфред Камeр, директор на Европейския департамент в МВФ, Бостян Васле, управител и председател на УС на Словенската банка, Ерд Хубен, директор финансови пазари на Нидерландската национална банка, Михаел Фауленд, заместник-управител на Хърватската национална банка.

 

 

Във втората дискусия се включиха министрите на финансите на България в различни периоди Владислав Горанов, министър на финансите (2014-2020), Пламен Орешарски, министър-председател на Република България (2013-2014), министър на финансите (2005-2009), Милен Велчев, министър на финансите (2001-2005), Любомир Дацов, заместник министър на финансите (2001-2005), както и Стоил Алипиев, председател на КЗП, които заедно с модератора Николай Василев, управляващ партньор на “Експат Капитал”, вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003), очертаха изминалия път на страната ни, предприетите мерки от различни правителства и анализираха настоящата обстановка около приемането на валутата.

 

 

Третата дискусия представи възможностите пред бизнеса, която еврозоната би отворила, свързани с увеличаване на доходите и ползите за предприятията. 

 

 

Участници в нея баха изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков, Eвгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ, Николай Вълканов, председател на нa Cъвета на директорите нa „Mинcтpoй Xoлдинг“ AД и пpeдceдaтeл нa Бългapcĸaтa миннo-гeoлoжĸa ĸaмapa, Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет, Пламен Димитров, президент на КНСБ и Петя Димитрова, изпълнителен директор на Пощенска банка.

Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката ни и представляват над 98% от икономиката ни. А присъединяването на страната ни към еврозоната е един път, който ще повиши качеството на икономиката ни, коментира Таков.

 

 

Той допълни, че в дневния ред на МСП обаче сега не е влизането на България в еврозоната, а най-належащи в момента са проблемите за липсата на кадри и достъпа до финансиране.

Именно вложенията не са устойчиви в момента, защото средствата от еврофондовете не идват регулярно, а са по определени програми, коментира още изпълнителният директор на ИАНМСП.

Дали ще забогатеем от влизането ни в еврозоната зависи от нас, приключи Таков, поставяйки ударение на инициативността и действията, които ще предприемат не само властите, но и бизнеса.

Модератор на дискусията бе София Касидова, ръководител на екип за стратегическо развитие, пазари и икономически анализи в ББР, зам.-министър на икономиката (2001-2003).

Събитието събра над 400 гости в София Ивен Център, сред които представители на академичните среди, бизнес, политици и експерти.

Снимки: DIR.BG
Страницата е редактирана последно на: 09.12.2022
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube