Форумът POWERS SUMMIT – мостът между властта, бизнеса и гражданите

На 7.11.2023 год. в София Тех Парк, град София се проведе дискусионен форум Powers Summit 2023. Основната идея на мероприятието е да свърже частния и публичния сектор с гражданите в един конструктивен диалог. ИАНМСП се включи като знаков институционален партньор в тазгодишното издание.

Събитието се стреми да извлече колективните решения и позиции на всички страни, за да създаде на устойчиви стратегии за бъдещето на България. Powers Summit събра представители на политическите формации, за да открие решения в реално време по ключови теми в медиацията с бизнеса, гражданското общество и науката. В духа на своята мултисекторна ориентация акцентите в тазгодишното издание на Форума бяха поставени върху темите здравеопазване, енергетика, устойчиво развитие, предприемачество, образование и инвестиции, под колективното мото – бранд България.

Събитието бе открито от акад. Николай Денков – министър-председател на Република България. Специално участие взеха влиятелни политически и бизнес фигури, сред които: г-н Асен Василев – министър на финансите на Република България, г-н Румен Радев – министър на енергетиката на Република България, г-н Галин Цоков – министър на образованието и науката на Република България, г-жа Веселина Минчева – зам.-министър на иновациите и растежа на Република България, депутати, г-жа Дарина Георгиева – Изпълнителен директор на Българска мрежа на глобалния договор на ООН, г-н Добромир Иванов – Изпълнителен директор на BESCO и други.

Ключови теми в дискусиите бяха приемът в шенгенското пространство, интеграцията на България в ООН, енергетиката. Приоритетите бяха свързани с подобряване качеството на живот в страната ни – съдебната реформа, една от най-наболелите теми – здравната реформа, решаването на демографския проблем, привличането на работна ръка и млади таланти, битовите отпадъци и рециклирането, въвеждането на стандарти за малки и средни предприятия, устойчивосттана управлението, зелената енергия, модернизирането на образованието и науката. Последното би могло да се постигне чрез интерактивни методи на обучение с основен акцент – работата в екип и пространственото мислене. Основната идея бе да бъдат изслушвани проблемите на гражданите, а властта да се справя с тях още по-ефективно, за да се превърне страната ни в едно от най-привлекателните места за живеене в Европа.

Гост на събитието бе и д-р Бойко Таков – изпълнителен директор на ИАНМСП. Ключови за неговото изказване бяха финансовите инструменти, с които оперира Министерството на иновациите и растежа и отговорното бизнес поведение, според насоките на ОИСР. Той наблегна на стандартите, които се изискват, за да бъдат конкурентноспособни българските МСП и на възможностите за експортна търговия в духа на интернационализацията на родния бизнес.

POWERS SUMMIT завърши с представянето пред бизнеса и дипломатическия корпус в Република България на новоизбрания кмет на Столична община – г-н Васил Терзиев и неговата програма за развитието и перспективата на града.
Страницата е редактирана последно на: 16.11.2023
Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bgСигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube