На 19 април 2012 г. в рамките на официалната визита на министър-председателя на Република Молдова Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира българо-молдовски бизнес форум.

Форумът беше открит от министър-председателя на Република Молдова Владимир Филат и министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. „България приветства стремежа на Молдова за присъединяване към Европейския съюз и е готова да помогне със своя опит”, заяви министър Найденов.

 

Той изрази увереност в наличието на потенциал за много по-значимо търговско-икономическо сътрудничество. По думите му големи възможности за разширяване на търговския обмен между България и Молдова има в областта на земеделието, туризма и строителството. Добри перспективи за развитие на винения туризъм предоставят проектите на страната ни „Пътища на виното” и „1333 винарски изби”.

От своя страна молдовският премиер Владимир Филат заяви, че опитът на България ще бъде полезен за ускоряване на евроинтеграцията на Молдова. По думите му 50% от търговския стокообмен на страната му е с държавите от ЕС. Той подчерта, че Молдова предлага едни от най-ниските такси в региона, разполага с голям пакет държавна собственост за приватизация, отделя голямо внимание на чуждестранните инвестиции и изграждането на бизнес-паркове. Владимир Филат призова бизнесът на двете страни да не забравя, че в Тараклийския район в Молдова живеят 66 хил. етнически българи, а там има две свободни икономически зони.

Г-н Рони Бехман, съветник по икономическата политика на министър-председателя на Р Молдова, представи условията и възможностите за инвестиции в Молдова.

От българска страна, г-жа Диана Найденова, директор на дирекция „Външно-икономическа политика” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представи условията за търговия, инвестиции и туризъм в България и развитието на двустранните икономически връзки между двете държави.

Във форума взеха участие 30 представители на българския бизнес и 17 представителя на молдовски предприятия, които в рамките на форума проведоха бизнес срещи.

 




Страницата е редактирана последно на: 19.04.2012




Matchmaking b2b connect

BG Industry Map
SME Webinars
NIF
Exporthub.bg
opic.bg
bulgariancp.bg



Сигнали за корупция и конфликт на интереси


Следвайте ни:

facebook linkedin youtube